Rolul biofactorilor ca adjuvanți în managementul bolilor metabolice

20.04.2022, Online

Rolul biofactorilor ca adjuvanți în managementul bolilor metabolice

Despre eveniment

Luna aprilie 2022 este dedicată biofactorilor în cadrul campaniei educaționale “Biofactorii și bolile metabolice”. Primul webinar din această lună se va desfășura miercuri, 20 aprilie 2022, ora 19:00, aducând în atenția profesioniștilor din domeniul sănătății rolul biofactorilor în managementul bolilor metabolice.  

Webinarul are ca invitați și teme:

1. Prof. Emerit Dr. Nicolae Hâncu, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice, Membru de Onoare al Academiei Române – “Silimarina și hepatopatiile cronice”

Bolile hepatice cronice reprezintă o cauză majoră de mortalitate și morbiditate la nivel global. Boala ficatului gras nonalcoolic (NAFLD) este una dintre cele mai frecvente afecțiuni hepatice, cu o prevalență în creștere, inclusiv în rândul populației până în 18 ani. Eficacitatea silimarinei în NAFLD, cât și în hepatopatiile toxice și medicamentoase, a fost demonstrată în numeroase studii clinice. Mai mult, în ultimii zece ani au fost identificate prin cercetări experimentale și alte calități benefice ale silimarinei, cum ar fi: antioxidant, antiinflamator, imunomodulator și, recent, efect antifibrotic, respectiv de stimulare a regenerării hepatice.

2. Șef Lucrări Dr. Anca Crăciun, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice – “Acidul alfa lipoic și neuropatiile

Acidul alfa lipoic, cunoscut și sub denumirea de acid tioctic, este o substanță de tipul vitaminelor, care acționează ca antioxidant atât intra, cât și extra celular. Rolul principal al acidului alfa lipoic este de a acționa asupra stresului oxidativ în patogeneza complicațiilor diabetului zaharat. Stresul oxidativ are impact în diabetul zaharat la mai multe niveluri, deoarece conduce la complicaţii microvasculare, macrovasculare, afectarea activităţii insulinei şi deteriorarea funcţiei celulelor β. Mai mult, are rol de antioxidant și în patologia neurologică, datorită multiplelor sale mecanisme biochimice. Acesta ar putea fi veriga terapeutică pentru afecțiunile neurovasculare, neurodegenerative sau neuroinfecțioase.

3. Conf. Univ. Dr. Farm. Gabriela Tătărîngă, Facultatea de Farmacie, UMF „Grigore T. Popa” Iași, Președintele Colegiului Farmaciștilor din Iași – “Medicament vs. supliment alimentar. Ce și cum alegem?”

Cum facem diferența între medicamente și suplimente alimentare? Care sunt preparatele farmaceutice care tratează și care sunt produsele farmaceutice care ajută în menținerea sănătății? Ce reglementări aduce Legea suplimentelor alimentare publicată în Monitorul Oficial al României în 01.04.2021? Acestea sunt întrebările de la care pornește discuția despre beneficiile preparatelor farmaceutice.

Profită de această oportunitate pentru a te informa de la cei mai buni! Investește în dezvoltarea ta profesională! Fii mai aproape de pacienții tăi!

Speakerii

Evenimentului

Nicolae Hâncu

Nicolae Hâncu

Prof. Emerit Dr.