Rolul mineralelor în bolile metabolice
16.03.2022, Online
Despre eveniment
În cadrul campaniei educaționale gratuite “Biofactorii și bolile metabolice”, fiecare lună are o tematică din sfera biofactorilor (vitamine, minerale, oligoelemente).
Luna martie 2022 este dedicată mineralelor. Primul webinar din această lună se va desfășura miercuri, 16 martie 2022, ora 19:00, aducând în atenția profesioniștilor din domeniul sănătății rolul mineralelor în bolile metabolice.
Webinarul are ca invitați și teme:
- * Prof. Dr. Nicolae Hâncu, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice, Membru de Onoare al Academiei Române – “Bolile metabolice în cadrul bolilor cronice netransmisibile – deficitul de minerale (Mg și Zn)”
Bolile metabolice fac parte din spectrul bolilor cronice netransmisibile (BCN), fiind definite de 4 grupuri de afecțiuni: cardiovasculare, respiratorii, cancerele și diabetul zaharat; acestea sunt asociate și cu alte boli cronice, precum: bolile cerebro-vasculare, renale, obezitatea, depresia, disfuncțiile cognitive, steatoza hepatică nonalcoolică, fragilitatea vârstnicului. Mineralele au un rol foarte important în funcționarea normală a organismului. Deficitul de minerale este întâlnit peste tot în lume, în mare parte, din cauza stilului modern de viață. Printre cele mai importante minerale se numară magneziul și zincul.
- * Șef Lucrări Dr. Anca Crăciun, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice – ”Biofactorii și bolile metabolice – rolul mineralelor (Mg și Zn)”
Un determinant cheie al sănătății metabolice este reprezentat de calitatea hranei, care dacă este echilibrată caloric și nutritiv, asigură necesarul corespunzător de biofactori, adica de vitamine, minerale si oligoelemente. Alimentația nesănătoasă este însoțită de un aport necorespunzător de biofactori, care conduce la tulburări metabolice. Acest lucru perturbă funcționarea normală a organismului și duce la apariția diferitelor tipuri de boli metabolice, în special a dislipidemiilor și a diabetului zaharat. Mineralele joacă un rol important în prevenirea accelerării acestor fenomene, cât şi în îmbunătăţirea calităţii vieţii. Literatura de specialitate a identificat rolul magneziului ca important reglator cardiovascular, care acționează pentru menținerea homeostaziei electrice, metabolice și cardiovasculare. În plus, magneziul modulează procesele de inflamație și oxidare declanșatoare ale aterogenezei și bolilor cardiovasculare.
- * Prof. Univ. Dr. Farm. Gabriel Șaramet, Prodecan al Facultății de Farmacie, UMF ”Carol Davila” București – “Despre suplimentare, prevenție și tratament. Medicament sau supliment alimentar? Ce ne vindecă și ce ne menține sănătoși?”
Cum facem diferența între medicamente și suplimente alimentare? Care sunt preparatele farmaceutice care tratează și care sunt produsele farmaceutice care ajută în menținerea sănătății? Ce reglementări aduce Legea suplimentelor alimentare publicată în Monitorul Oficial al României în 01.04.2021? Acestea sunt întrebările de la care pornește discuția despre beneficiile preparatelor farmaceutice.
Profită de această oportunitate pentru a te informa de la cei mai buni! Investește în dezvoltarea ta profesională! Fii mai aproape de pacienții tăi!
Speakerii
Evenimentului
Nicolae Hâncu
Prof. Emerit Dr.
Gabriel Șaramet
Prof. Univ. Dr. Farm.
Anca Crăciun
Șef Lucrări Dr.
Despre Speakeri
Gabriel Șaramet
Prof. Univ. Dr. Farm.
Prodecan al Facultății de Farmacie, UMF ”Carol Davila” București
Anca Crăciun
Șef Lucrări Dr.
Medic primar diabet, nutriție și boli metabolice